Hakkımızda     
 
Maaş için Boşananlara Suç Duyurusu

Ölen anne veya babasının emekli maaşını alabilmek için mahkeme kararıyla boşanmasına rağmen eşi ve ailesiyle yaşayan bayanların durumu yakından takip ediliyor.

Ölen anne veya babasının emekli maaşını alabilmek için mahkeme kararıyla boşanmasına rağmen eşi ve ailesiyle yaşayan bayanların durumu yakından takip ediliyor. Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle makamında basın toplantısı düzenleyen Kastamonu İl Müdürü Aydoğan Ergün, tespit edilenlerin maaşlarının kesildiğini, haksız yere ödenen paranın geri alındığını ve cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Kontrol memurları vasıtasıyla çalışmaların sürdüğünü belirten Ergün, Karadeniz bölgesinde bu yönde çok sayıda şikayet geldiğini belirterek, sosyal güvenlik dışında kalanların daha fazla gelir elde etmek için bu yola başvurduklarını belirtirken, şunları söyledi:

Bir kız çocuğu düşünelim, eşi ile evli. Her türlü sağlık yardımı ve geliri eşinden sağlanıyor. Zaman içinde emekli maaşı alan anne veya babasının ölmesi halinde hak sahibi mirasçısı olmayan kişilerin maaşları kuruma geri dönüyor. Bu durumda kız çocukları kocalarından muvazalı anlaşarak boşanıyorlar. 'Babamdan yetim aylığı almak istiyorum' diyerek bize başvuruyor. Boşandığı için eşinin nüfusundan düştüğü ve babasının nüfusuna geçtiği zaman dul kız çocuğuna maaş bağlanıyor. Bu maaş ortalama 550 TL'dir. Bunlar ayrılmalarına rağmen yine birlikte yaşamaya devam ediyorlar. Sözde kağıt üzerinde boşanmış gözükmemelerine rağmen aynı evde yaşıyorlar. Muvazalı boşanma anne ve babanın maaşlarından yararlanmak için sahte boşanmadır" dedi.

Muvazalı boşanmalarla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren SGK İl Müdürü Aydoğan Ergün, bu tür kişilerin özel ve kamu kuruluşlarından yardım alınarak tespit edildiğini belirterek, ôKontrol memurları yerinde tespit yapıyorlar. Özel kurumlardan ve devlet kurumlarından yardım alarak birlikte yaşayıp yaşamadıklarını tespit ediyor. Tespit ettikten sonra rapor hazırlanıyor. Bu rapora göre işlem yapılıyor. Arkadaşlarımızın hazırladığı rapor mahkemelerde delil olarak kullanılıyor." Muazalı boşanmaların Sosyal Güvenlik Sistemi'nde büyük ölçüde masrafa neden olduğunu belirten Ergün, Karadeniz Bölgesi'nde bu yöntemin çok olduğunun bilindiğini belirterek, "Bunları tespit ettikten sonra maaşları kesiliyor, haksız elde edilen para faiziyle geri alınıyor. Daha sonra Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

Kastamonu'da 2008 yılı sonrasında 60 civarında muazalı boşanma tespit edilerek gerekli işlemlerin yapıldığı ve 150 ihbarın da inceleme aşamasında olduğu belirtildi. Sosyal Güvenlik Kanunu'nda yapılan ve 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren uygulama anlaşmalı boşanma gerçekleştiği tespit edildiğinde aylıklar kesilirken, geriye yönelik ödemeler de yasal faiziyle birlikte tahsil edilebiliyor. Muzavalı boşanan çiftler hakkında devleti dolandırarak zarara uğrattığı, haksız kazanç elde etmek, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabiliyor.

Turan KURT/ Kastamonu, (DHA)
(Doğan Haber Ajansı) 12.05.2010 11:57

2010 © sgkmevzuati.com